Även i vardagslag präglas mediernas kommentarer om händelserna på börsen av ett språk som är hämtat från psykologin och psykiatrin.

Varje börskommentator är även i lugna tider en egen liten Freud. ”Marknaden deppar … Börsen repar mod … Börsen villrådig … Börsen jublar … Marknaden trött…”

Men detta är ingenting mot det som händer när börsen exploderar: uppåt eller neråt. För då går ­kommentatorernas amatörpsykologiserande i spinn. Ytterligare underblåst av rubrikmakare, som (försiktigt uttryckt) inte alltid kännetecknas av balans och finess.

Den vecka som varit visar otaliga exempel på ­detta. Jag ska inte välja exempel från kvällstidningarna, det vore för lågt. I stället ska jag ange exempel från medier som anser sig stå högre. Och då låter det så här:

Måndag (Privata affärer). ”Börsen tokrasar.” Börsen har alltså blivit­ ”tokig.” Samma dag (DagensPS). ”Vild säljpanik.” Aktieägarna har blivit galna av panik. Nästa dag. Nu ­beskrivs läget i medicinska termer som ”hjärtstillestånd”. Börsen är ­alltså tekniskt sett död.

Onsdagen den 8 når denna retorik en höjdpunkt. Veckans Affärer ­förklarar: denna dag är börs- nedgången ”ONDSKEFULL”.

Här släpper alla spärrar. Börskommentatorer och ­rubriksättare, som till vardags inte kan misstänkas för att studera Paulus i detalj, ger sig nu in i teologins begreppsvärld: när börsen fortsätter att falla, då är det ett uttryck för ”ondska”.

Det är på sätt och vis uppmuntrande. Jag är ju övertygad om att flertusenåriga förklaringsmönster inte sällan kan väga tyngre än dagens tillfälliga ­mediesanningar.

Men ändå. Jag känner olust när man beskriver ­utvecklingen som ”ONDSKEFULL”. Bland annat för att detta riskerar att underblåsa föreställningen att någon eller några – som är fulla av onda syften – har ­drivit fram krisen i världsekonomin.

När man målar fan på väggen dyker vissa stereotyper alltid upp: den antisemitiska bilden av den girige­ ­juden som vill klösa åt sig jorden. Idag målas bilden av den girige amerikanske bankdirektören som vill suga ut globen och dess människor.

Och det underliggande budskapet blir för varje dag allt tydligare: undergången är nära.

Jag har av och till skrivit om aktier i 25 år. När jag bläddrar i gamla klipp ser jag att det i olika kriser gång på gång dyker upp profetior om världsekonomins förestående undergång. (Den politiska vänstern står här, som ofta, i en klass för sig: Vänstern har ju profeterat kapitalismens undergång i 150 år.)

Undergångsprofeterna kommer att få fel även denna gång. Det är till och med så att det som nu händer i ett senare skede troligen kommer att betraktas som positivt. Felaktigheter korrigeras. Detta gäller både fattiga som förköpt sig på hus som de inte har råd till, och rika banker som badat i tillgångar utan säker substans.

Piskan över girighet viner både i slott och i koja. Det är bra. Det skapar en ny bas för nästa steg i den globala kapitalismens utveckling.

Det gör ont när varbölder spricker, men giftet ­försvinner ur kroppen. (Och kom ihåg att den som köper i tider som dessa sannolikt är framtidens vinnare.)

Göran Skytte

 

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/domedagen-uteblir-den-har-gangen-ocksa_1869183.svd