I december kulminerade den långa krisen för bilindustrin och Saab. På den politiska och mediala teaterns stora scen lät man därför uppföra en pjäs med namnet Dubbelmoral och Krokodiltårar. I rollerna:

Skurk: Maud Olofsson. Gråterska, tröstare, räddare: Mona Sahlin. Medskyldiga skurkar: hela regeringen. Oskyldiga: alla som medverkat i S-regeringar. Hycklande domare: Peter Eriksson. Tyst betraktare: Maria Wetterstrand. Med flera.

Här släpper jag bildspråket och övergår till reality – som dock, trots att det för många handlar om tragedi, har farsaktiga inslag. Börjar med några av de mindre kända aktörerna.

Gert-Inge Andersson, socialdemokrat, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan. Kräver dag efter dag att alla andra ska ”ställa upp”. Så visar det sig att bara fem av cirka 150 tjänstebilar i hans kommun är av märket Saab. De flesta i kommunen kör Opel, Saabs värsta konkurrent.

Karin Svensson Smith, tidigare i Vänsterpartiet, blev riksdagsman för MP och partiets talesman i trafikpolitiska frågor. Fyller medierna med uttalanden i följande stil (axplock ur SvD 2009):

”Fler städer än Stockholm ska ha trängsel- avgifter. Vi som bor i tätorter ska få dyrare att använda bilen” (26/1) ”Bygg järnväg direkt på Europavägar (22/7).” Inte ens elbilar får helt god- känt: ”Fem elbilar är mer än en spårvagn.” (4/9)

Hon protesterar mot ”rätten att använda pengar till mer asfalt och betong” (5/12), det vill säga vägar. Men om De rödgröna vinner valet ska hon och hennes parti samarbeta med social- demokrater som älskar vägar.

En av dem heter Ilija Batljan, kommunstyrelsens ordförande (S) i Nynäshamn. För fem år sedan försvann vart femte jobb på några veckor, men sedan dess har Nynäshamn vänt trenden. Nu ger socialdemokraten Batljan råd till Trollhättan ( Aftonbladet 26/11): Det går att vända trenden. En huvudingrediens är: bygg vägar. Han berättar stolt om en ny fyrfilig motorväg.

Om de vinner valet ska miljöpartister som Karin Svensson Smith möta socialdemokrater som Batljan. Tänk själv, hur kul blir det? (Jättekul för oss som ska kommentera!)

Så till dramats final, hittills. Dagarna före jul kom beskedet: Saab läggs ner. Mona Sahlin lät överraskande dämpad. Lars Ohly lät som en, i vart fall för stunden, normal och sansad partiledare. Men så träder den tredje aktören in på scenen. Peter Eriksson.

Han är språkrör för ett parti som gladeligen skulle ordna frukost i det gröna på en bilkyrkogård. Men nu talar han – nej, deklamerar – nej, förkunnar, som Jeremia – med darr på stämman:

– Detta är ett stoooort misslyckande för regeringen (18/12).

Som om Eriksson vet allt om kapitalistisk bilindustri. Som om det vore regeringen som fattade besluten i det stora, amerikanska, privata, aktiebolaget. Som om amerikanerna skulle lyssna mera på Eriksson-Ohly-Sahlin.

Det tror jag inte heller att Eriksson tror. Eller Ohly. Eller Sahlin.

De bara låtsas. Som på teatern.

Göran Skytte

 

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/dubbelmoral-och-krokodiltarar_4021635.svd