Det står en rollator parkerad utanför ytterdörren till hans lägenhet. Den började Göran Skytte använda förra sommaren då den yrsel han drabbats av förvärrats så mycket att han inte längre kunde gå utan stöd.

Han berättar om den dramatiska dagen då han var ute på Malmöfestivalen.

– Jag skulle gå över en gata, men kunde inte. Jag vågade inte gå över och kunde inte lyfta benen. Till slut lade jag armarna runt en gatstolpe och grät. Jag hörde folk som gick förbi: ”Kolla, där är Göran Skytte. Han är full.”

Det var efter den händelsen han fick rollatorn. Men yrseln blev ännu värre, fram tills för ungefär en månad sedan då Göran Skyttes ena dotter, som är läkare, började fundera på om det var medicinen han tog mot den depression han fått på grund av sin stroke som orsakat besvären.

– Då gick jag till min läkare och fick ny medicin. Redan på kvällen tyckte jag att det hade hänt något. På tredje dagen ställde jag rollatorn här utanför och där har den blivit stående.

Han förklarar att han är övertygad om att Gud hjälpt till så att han nu slipper rollatorn, men håller med om att läkarvetenskapen också bidragit.

– Det är samspelet mellan det gudomliga och det mänskliga.

Göran Skytte går före in i sitt arbetsrum där han arbetar på sin bok om Bibeln. På en vägg hänger vita pappersark med olika rubriker han skrivit upp. I sommar ska manus till den nya boken helst vara klart. Den ska bli den senaste av det han kallar sina kristna böcker.

– Mina tidigare böcker har alla blivit bestsellers i sin genre. Upplagorna är viktiga för mig. Jag har aldrig skrivit för byrålådan.

Vi går ut i köket där han sätter på vatten till en kopp pulverkaffe.

Han vill inte berätta så mycket om den nya boken, mer än att den går ut på att han väljer ut platser ur Bibeln och försöker förklara innebörden.

– Det fanns en tid när jag som avslöjande journalist ägnade mig åt bidragsfusk, skattefusk och så vidare. Nu ser jag mig som en undersökande journalist i Guds rike.

Göran Skytte blev aktiv troende när han var i 50-årsåldern, en händelse som präglat hans liv sedan dess.

En annan händelse som också påverkat honom, både fysiskt och själsligt, var när han 2012 drabbades av tre strokeanfall inom loppet av tolv timmar.

– Att jag överlevde det både förändrade och förvandlade mitt liv. Jag fick ett nytt liv.

Om detta har han skrivit i boken ”Förvandlingar”.

– När jag låg på Orup för rehab började jag göra saker som är bra för hjärnan, men det visste jag inte då. Jag började till exempel skriva, fast ingen kunde se vad där stod. Två veckor senare hade jag skrivit kapitel sex i boken.

När han inte skriver åker han runt landet och föreläser om sina böcker och sin tro.

– Jag har varit på 450 platser i sju år. Min sekreterare har räknat ut att jag talat för 140 000 människor.

Göran Skytte har lämnat allt det andra i sitt tidigare yrkesliv för att i stället ”jobba heltid i Guds firma”. Men att löpa linan fullt ut och bli präst är inget han är intresserad av.

– Nej, jag predikar och förkunnar, men skulle inte passa som präst. Präster gör så mycket annat som jag inte vill hålla på med.

Arbetet som nyhetsjournalist är inte heller något som lockar honom längre.

– Jag har gjort det. Jag har vunnit journalistpriset och haft 90-talets mest betittade tv-program. Jag var en i ett gäng med stora egon där det fanns en kamp som kunde vara väldigt hård. Jag har kvar mitt ego, men idag är det mera omtänksamt.

På frågan om han kan tänka sig att återvända till tv-branschen svarar han först snabbt nej, men ändrar sig till kanske om det skulle handla om tv-program om religion.

– Men jag skulle tänka över min roll i det, jag är inte säker på att jag skulle vilja vara programledare. Men kanske.

På fredag fyller Göran Skytte 70 år. Han ser det som starten på en ny tioårsperiod då han har som mål att få bättre disciplin över sitt liv.

– Jag överväldigas av min nyfikenhet. Det gör att jag kan arbeta för mycket och så sätter jag annat åt sidan – att betala räkningar, svara på internet, hålla kontakt med folk. Jag vill göra mer av sådant som tillhör människans vardag.

Födelsedagen ska han fira med familjen med en långhelg i Rom där han tidigare bott.

– Vi ska bo i ett kloster. Det är ett bra boende – relativt billigt och centralt.

Bland annat tänker han visa släktingarna Vatikanstaten.

– På söndag hoppas jag att vi har Påven som officiant i Peterskyrkan.

GÖRAN SKYTTEYrke: Författare och föreläsare.Bakgrund: Jazzmusiker, journalist på Arbetet, Aftonbladet och SVT, krönikör.Familj: Dottern Jenny, läkare i Göteborg, hennes man Johan, barnbarnen Hanna och Klara, dottern Anna, jurist i Lund, hennes sambo André, barnbarnen Elsa, Hugo och en nyfödd ännu ej döpt flicka.Bor: Tillfälligt i Västra hamnen i Malmö.Aktuell: Fyller 70 år den 13 mars.Firar: Med att bjuda familjen på resor till Rom och till Barcelona.

 

http://www.sydsvenskan.se/familj/fodelsedag/egot-ar-kvar-men-mer-omtanksamt/