Göran skytte,kyrkopolitik,föreläsning,föredrag,förklaringsboken,bok,

Efter höstens kyrkoval kan journalisten Göran Skytte ta plats i Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Genom sitt engagemang i nomineringsgruppen Frimodig kyrka hoppas han förändra det politiska systemet.

Han är författare, journalist, debattör och evangelist. Snart kan det även bli aktuellt för Göran Skytte att skriva kyrkopolitiker i sitt CV. Inför höstens kyrkoval återfinns han på nomineringsgruppen Frimodig kyrka i Lunds stifts kyrkomöteslista.

– Jag har alltid intresserat mig för kyrkopolitik. Som skriben har det varit ett av mina favoritämnen i årtionden, säger Göran Skytte.

När han 2012 drabbades av tre strokes på ett dygn, något som höll på att kosta honom livet, beslutade han sig för att dra ner på tempot i livet. Han började se över sina engagemang och då väcktes tanken på att engagera sig kyrkopolitiskt

– Frimodig kyrka uttrycker i stort sett de tankar jag själv har om vad som är rätt och fel för kyrkan. Nomenringsgruppen håller sig även inom det goda samtalets ramar och ägnar sig inte åt pajkastning.

”Systemet blir allt konstigare”

Men det var först i år som han fattade beslutet att ställa upp som kyrkomöteskandidat.

Vilka frågor vill du driva?

– Först och främst ska jag väljas. Jag tar inte ut något i förskott.

– Men för mig kretsar allt kring kyrkans politiska system. Det faktum att våra biskopar inte har någon makt gör Svenska kyrkan världsunik. Här har vi byggt upp ett jättekonstigt politiskt system, som dessutom blir allt konstigare.

Men samtidigt menar Göran Skytte att Svenska kyrkan rymmer en ”väldigt stor potential”.

– Sedan jag blev kristen på nytt har jag fått se delar av kyrkan som jag uppfattar som otroligt kraftfulla, fromma och Jesuscentrerade. Samtidigt tror jag att en kyrka som ägnar sig åt fel saker kan ta död på människors längtan efter kristen tro.

Vilken fråga är viktigast för Svenska kyrkan just nu?

– Avpolitiseringen! Ut med yrkespolitikerna och in med Jesus.

http://www.dagen.se/goran-skytte-ger-sig-in-i-kyrkopolitiken-1.996329