LJUS I MÖRKRET

Mörkret sluter sig allt tätare kring oss.

Här i Norden är det bokstavligen så att ljuset försvinner. Men vi har egna metoder att åtgärda saken. Första advent i kyrkan. Sankta Lucia. Värmeljus. Julgran med ljus. Julafton. Nyårsafton då tusentals fyrverkerier lyser upp den mörka himlen över våra städer.
Men parallellt finns ett djupt mörker: den politiska och ekonomiska situationen, nationellt och internationellt. En del anser att läget är nattsvart. Och det ÄR nattsvart för många människor och folk, länder och kontinenter. Det är lätt att ge upp hoppet, stänga in sig i egna lilla stugan.
Men det finns trots allt mängder av ljus, över stora delar av världen. Forskare finner svar på obesvarade frågor. Företag bildas. Uppfinnare uppfinner, läkare läker. Skolor växer där det tidigare bara fanns analfabetism. Fattigdomen minskar, välståndet ökar.
Det är svårt att uppfatta något ljus när TV-skärmen fylls av en muslimsk jihadist som skrattande skär halsen av ”en otrogen”. Dock vet vi att ljuset i längden alltid segrar över mörkret. Förhoppningsvis även när det gäller t ex Trump.

”Det lilla livet”

För min egen del, i ”det lilla livet”, blev november 2016 en rätt ljus månad. Naturligtvis fanns det mörker – men varje gång vann ljuset.

  • Påven besökte Lund – Malmö.Vid en morgongudstjänst på MFF:s stadion satt jag bakom tre muslimska kvinnor i svart, från Irak. De reste sig, applåderade påven vilt entusiastiskt.
  • Det andra ljuset kommer från Karolinska sjukhuset. Forskare där har hittat medicin som kan bota vissa besvärliga följdsjukdomar efter stroke. I Sverige drabbas 30 000 om året av stroke, jag är en av dem. Jag skriver om ”pillertrillarna” som ”Guds hand”.
  • Till slut: under november spelade kristna TV ”KANAL 10” in tre samtal om FÖRKLARINGSBOKEN a ½ timme, summa 1½ timme. Lennart Åsberg och jag samtalar om boken. Återkommer om visningstider.


/Göran Skytte