Jag har tillbringat en stor del av mitt liv med att arbeta i media. I tidningar och tv. Jag har skrivit böcker. Gjort dokumentärfilmer i Afrika. Dessutom, lite bakom kulisserna: de senaste tio åren har jag varit personlig rådgivare till koncernchefen i ett medelstort svenskt företag i en spjutspetsbransch.

Allt detta har i huvudsak varit helt fantastiskt. Som journalist har jag varit delaktig i viktiga samhällsskeenden, både i lilla Sverige och i stora världen. Som programledare i Sveriges Television fick jag lära mig att sitta i svenskarnas vardagsrum. Som en kugge – om än på hög nivå – i ett viktigt svenskt företag fick jag lära mig om ledarskap, entreprenörsegenskaper, företagsamhetens villkor, betydelse, psykologi.
Allt detta var extremt givande. På många olika sätt gav det mig ett mycket rikt liv.
Det var bra. Men nu avslutar jag detta liv. Sakta men säkert började jag för cirka 25 år sedan föras in i ett annat liv. Jag gick – eller fördes – från ett liv till ett annat.
Nu känns det som om jag är framme. Det som hände förr var på många sätt underbart – men nu känns det som att jag äntligen kommit fram till det som var riktigt viktigt.

I dag arbetar jag för första gången i mitt liv på heltid i ”Guds firma”. På heltid!
Från det jag stiger upp till det jag stupar i säng får jag läsa, tala och skriva om Jesus. Jag ser visserligen att jag i detta arbete har en mängd fel och brister. Ändå fylls jag av glädje och tacksamhet.
Äntligen, äntligen. Framme vid det som är riktigt viktigt.
Jag känner en oerhörd lättnad. Det kommer en stillhet över mig. Lugn och ro i själen.
Betrakta mig nu som en enkel tjänsteman i ”Guds firma”. Utan ambition att ”stiga i graderna”. Utan oro för att när som helst bli arbetslös och betraktad som prov utan värde.
Livet får nu en helt annan dimension. Guds Firma ligger i Guds Rike. Jag är nu i Guds rike, och där kan allt bli upp och ner: svaghet kan bli styrka, mörker kan bli ljus, fattigdom kan bli rikedom (och då talar jag inte om ekonomisk fattigdom, jag talar om att andlig fattigdom kan bli andlig rikedom).

Det är intressant att se hur Gud arbetar med oss. Gud säger inte allt till oss omedelbart, avslöjar inte omedelbart alla sina planer för oss, vad han avser att göra med oss. Vi skulle då förmodligen bli rädda, fly så fort vi kunde, stänga och låsa alla dörrar.
I stället avslöjar Gud sina planer bara stegvis, ”teskedsvis”. Då kan vi naturligt efter hand ”växa in i firman”, steg för steg växa in i det nya livet, livet som troende kristna.
Amen.

Göran Skytte

 

http://www.kyrkpressen.fi/inkast/409-I-Guds-firma-pa-heltid.html