I denna spalt är kritisk granskning av medierna ett återkommande tema. På senare tid har fokus legat på SVT:s två nyhetsprogram. Ett skäl är att politiseringen av journalistiken är extremt tydlig just på Rapport och Aktuellt. Gång på gång sänder de inslag som ligger nära – eller överskrider – gränsen för politisk kampanjjournalistik.

Mina två senaste kolumner har belyst detta: ”Dubbelmoralen i demagogernas värld” (10/11) kommenterade den ensidiga journalistiken om svartjobb. ”Nyheter i tv som en ond dröm” (24/11) granskade en konkret Rapportsändning. På 17 sekunder rapporterade man om en ny flodvåg som dödat tiotusen och gjort miljoner hemlösa i Bangladesh. Resten av tiden? ”Viktigare denna dag är att rapportera om en sjuk hundvalp och att som vanligt håna Fredrik Reinfeldt.”

Det krävs inget tränat journalistöga för att se detta journalistiska förfall. Efter dessa två kolumner kom mer än 400 e-mejl från tittare som reagerat på liknande sätt. Många känner att Rapport och Aktuellt behandlar dem som bakom flötet och lättlurade. Men de allra flesta tittare är inte dumma. För att citera Bob Marley: ”You can fool some people sometimes, but you can’t fool all the people all the time”.

Så, i måndags (3/12) var det dags igen. Toppnyhet: ”Aktuellt avslöjar regeringens satsningar”. Det hela inleds med ett 7 minuter låååångt avsnitt om vad regeringen inte satsar på: ”rättsväsendet får inget”. Detta förklaras av Borg/Reinfeldt, och upprepas flera gånger. Naturligtvis med eldunderstöd från socialdemokraternas förre justitieminister, Thomas Bodström.

Därefter, efter en evighet, släpper Aktuellt sin vinkling på vad de påstår att regeringen inte gör, för att istället komma in på vad regeringen gör: satsningar på fattigpensionärer, tillväxt/företag, forskning, psykiatri, klimat, infrastruktur.

Detta är positiva och bra nyheter för Sverige och miljoner svenskar. Men budskapet förvanskas. Med grafiska medel framställer man finansminister Anders Borg som en robot och en pajas. Han rör sig stelt som en tennsoldat, flinar fåraktigt, gestikulerar som en semafor. Det positiva budskapet dränks totalt av denna uppenbart illvilliga grafik.

Så långt är det sig likt. Allt detta har under ett år varit vardagsmat i SVT:s nyhetsprogram. Men så händer det oväntade.

Dagen därpå (4/12) avslutar Aktuellt sin sändning på följande sätt. Studioreportern Anna Hedemo säger – med en min som inte låter sig tolkas – att redaktionen samlas varje morgon för att diskutera föregående dags sändning. ”Och det kan bli ganska hårda ord.”

Därefter kort snutt från morgonens redaktionsmöte. Någon säger: ”Jag tycker att vi förlöjligade Anders Borg och jag känner inte att vi ska göra det.” Slut.

Ser man på.

Jag drar inga förhastade slutsatser. Men det är kanske inte helt otänkbart att någon på Rapport/Aktuellt börjat förstå att deras ett år långa kampanj ”mosa Reinfeldt” kan skada både trovärdighet och tittarsiffror.

PS. Jag brukar besvara alla brev från läsare individuellt. Men 400 brev är väldigt mycket. Jag är tacksam, läser allt, men har ingen möjlighet att på vanligt sätt besvara dem. Detta får bli mitt tack. Och återkom gärna.

Göran Skytte

 

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/jag-tycker-att-vi-forlojligade-borg_669595.svd