I förra veckans Skavlan (SVT1 2.12) satt författaren Linn Ullmann, dotter till Ingmar Bergman och skådespelerskan Liv Ullman, mitt emot Håkan Juholt i studion. Han bullrar på, yvig. Hon följer honom med koncentrerad blick. Då och då en diskret reaktion i minspelet, i ögonen.
Flera sekvenser i programmet visar hur avslöjande ett direktsänt samtalsprogram (inte skrik- program) i tv kan vara. Till exempel:
Sekvens 1. Utspelar sig i Juholt-samtalets början. Läs och begrunda:

Juholt: Jag har hela tiden trott att jag har gjort rätt. Men det där ligger nu bakom mig.

Skavlan: Hur bra är du på att be om förlåtelse?”

Juholt: Jag är bra på det. Jag tror nämligen att hela livet handlar om att kunna ge och ta emot förlåtelse. (Stirrar plötsligt på Linn Ullman.) Och att det är starkt, i det stora och i det lilla.

Skavlan till Linn: Där fick du något att tänka på.

Linn Ullman: Men? du tänker ju på att du i allt detta har gjort rätt. Jag tänker ju väldigt ofta att jag har gjort fel när jag ber om förlåtelse. Det är hela poängen.
från publiken
Sekvens 2. Juholt säger att han känner sig ”triggad” av sina dåliga opinionssiffror. Skavlan frågar om han är ”bäst när han ligger på botten?”

Juholt: Ja, jag är en tävlingsmänniska. I allt. Jag tycker inte om att förlora. (Tvekar lite.) Det kanske inte är någon god egenskap. fortsätter: Men jag har aldrig låtit mina barn vinna i någonting, bara för att de är barn. från publiken. Juholt förtydligar: De får vinna för att de är bättre, men inte för att de är barn.

Skavlan ser ut som ”hörde jag rätt?”. Ullman begrundar.

Juholt kör på: Jag är en tävlingsmänniska och jag tycker det skall vara på allvar. Det skall inte vara skådespel, man ska inte låtsas, varken i politiken eller i spel. (Med indignation.) Hur skulle det se ut om man faktiskt höll på att vinna en pingismatch och sedan helt plötsligt säger någon: ”Låt honom vinna, annars blir han ledsen.” Då ska man plötsligt börja spela dåligt. Nej, det där funkar, tycker jag, varken i livet eller i politiken.

Skavlan till Ullman: Är du en tävlingsmänniska?

Ullman: Ja, det är jag nog. Men jag har nog låtit barn vinna? då blir jag väldigt ? barn och någon man. skratt från publiken och applåder

Skavlan: Det är ju så att man kan ljuga lite, man kan låtsas att man inte är så bra?

Juholt (myndigt): Jag tycker det är fel.
från publiken.
Ja, vad säger man? Att Gud älskar alla människor. Rätt. Att vi ska överlämna dömandet till Gud och Jesus. Rätt. ”En klok man lyssnar på förmaningar, den som pratar strunt går det illa”. Helt rätt, det är Ordspråksboken 10:8.

Men vi skall också med tiden gå till valurnorna. Och där gäller det bara att med 2 Kungabokens ord 10:3 ”välja ut den som är bäst och lämpligast”.

Jag vet en som i mitt tycke inte kan komma ifråga.

 

http://www.dagen.se/kronikor/juholt-om-f%C3%B6rl%C3%A5telse-brrr-1.131230