Ondskan och djävulen är på riktigt.

Torsdagen den 9 november deltog jag i en manifestation utomhus i Malmö till minne av Kristallnatten.

Det var den kväll och natt 1938 då det ursinniga nazistiska hatet bröt ut över den judiska befolkningen i Tyskland, främst i Berlin, sedan i stad efter stad, by efter by. Man brukar se detta som startskottet till Förintelsen, då den tyska socialistiska nationalismen slutligen skulle fysiskt mörda cirka sex miljoner judar. Och många, många andra.

Vi tänker instinktivt Hitler. Men det var en annan som den 9 november 1938 inledde jakten och slakten. Joseph Goebbels.

Han var allt annat än ”arisk”. Liten och klen till växten. Linkade sig fram med felväxt högerfot, ”klumpfot” som man sa på den tiden. Hoptryckt huvudform.

Han tillhörde toppen av den nazistiska hierarkin. Men han var aldrig riktigt accepterad. Även hans närmaste i partiet betraktade honom med löje och förakt – men fruktade honom.

Kristallnatten blev hans genombrott. Utan sömn och vila organiserade han den första riktigt stora förföljelsen. 171 judiska gudstjänstlokaler och 7 500 judiska affärer plundrades och förstördes. 26 000 tyska judar fraktades till koncentrationsläger för att dödas.

Det var alltså Joseph Goebbels som orkestrerade detta ofattbara blodbad. Jag har de senaste åren läst ett antal biografier om honom. Det som intresserar mig mest är bland annat att Goebbels politiskt började som röd socialist och att han dessutom var uppvuxen och fostrad i en djupt troende kristen och katolsk familj. I barndomen och uppväxten låg han på knä och bad till Gud. Han slutade som ett monster, en demon, ”grymmare än Hitler”.

Hur är det möjligt? Hur kan en djupt kristen bli fanatisk massmördare? Propagandaminister för Adolf Hitler? I början av karriären släpper han loss Kristallnattens orgier i mord och brutalitet – i krigets slutskede, när kriget redan var förlorat, fyller han Berlins Sportpalats med tusentals ”riktiga gamla partikamrater” och vrålar: ”Vill ni ha det totala kriget?” Varpå mängden reser sig som en man och svarar med stormar av hänfört bifall. Det kostade ytterligare miljoner människoliv.

Återigen: hur är det möjligt?

Många pekar på att hans klena och handikappade fysik bidrog till att skapa ”en svår narcissistisk personlighetsstörning”, till exempel behov av ständig bekräftelse från hans avgudade ”Führer”.

Men psykologi och sociologi räcker inte. För att förklara på djupet är jag övertygad om att man måste räkna med att ondskan och djävulen är en realitet.

Han dog stilenligt i Hitlers bunker genom att han och hans hustru först mördade sina sex barn och därefter tog livet av sig själva.

För att inte glömma detta deltog jag i alltså i gårdagens manifestation i Malmö.

 

http://www.dagen.se/kronikor/goran-skytte-han-var-kristen-men-blev-ett-monster-1.1053747