Rapport i SVT berättade i tisdags att sju anställda på Luftfartsverket (LFV) hade blivit uppsagda på grund av att de porrsurfat under arbetstid. De ägnade upp till 75 procent av arbetstiden till att titta på pornografi. En av dem ägnade sig åt barnporr.

Vad bra, hinner man tänka. Vad bra att arbetsgivare inte behöver tåla precis vad som helst av sina anställda.

Men fyra minuter senare, i samma sändning, har Rapport ett annat inslag med nytt från arbetslivet. Rubrik: Var går gränsen för hur mycket en arbetsgivare får kontrollera sin personal?

En utredning föreslår en ny lag som ska ”skydda den anställdes integritet”. Utredningen föreslår också stopp för arbetsgivare som kräver intyg om till exempel tidigare sjukskrivning eller ledighet för vård av barn.

Reportaget innehåller ett inslag från Sundsvall. Där tar kommunen blodprov på alla som söker jobb. Man kollar bland annat levervärden för att få information om eventuellt alkoholmissbruk.

En ansvarig i kommunen säger: ”Vi vill inte riskera att utsätta våra barn i skola och förskola, och våra äldre, för aktiva missbrukare.”

Självklart och okontroversiellt, kan man tycka. Men enligt utredningen är det helt fel. Utredaren Cathrine Lilja Hansson förklarar varför: Det måste föreligga ”fara för människors liv och hälsa eller fara för egendom” för att man ska genomföra drogtest.

Jag skulle vilja påstå att en narkoman eller aktiv alkoholist kan utgöra en sådan fara. Men i ett land, Sverige, där det är öppet för inblick i minsta vrå av medborgarnas liv, där är det plötsligt jätteviktigt med integritet.

Varför det: för att det handlar om kollektivet ”de anställda”. En grupp som i årtionden blivit föremål för en massiv beskyddarverksamhet på olika områden, inte minst av röstsugna politiker. ”Alltid mer, aldrig nog.”

Men just det faktum att vi först får höra om porrsurfande anställda, och några minuter senare om behovet att skydda anställda ytterligare, sätter fingret på den ömma punkten: anställda är inte de enda vars integritet behöver skyddas.

Alla de medborgare som är ”kunder” till offentlig tjänst (som förskolebarn, skolbarn, äldre i äldreboende, och hundratals andra grupper) behöver också integritetsskydd – till exempel skydd mot anställda inom skola, vård och omsorg som kan utgöra en fara för dem. När utredningen vill prioritera integritet för en grupp, de anställda, kan det gå ut över integriteten hos en annan grupp, medborgarna.

Och som porrsurfarna på Luftfartsverket illustrerar: det är faktiskt så att även företagare kan behöva skydd, skydd mot sina anställda. En ovan och hisnande tanke för en del, i synnerhet för de politiskt enögda. Men icke desto mindre en realitet.

Tänka sig att jag och du som skattebetalare finansierat (och säkert fortfarande gör det) folk som sitter framför datorn och onanerar, i alla fall mentalt, under 75 procent av sin arbetstid.

När sådant kommer ut, publiceras, blir offentligt, då skadas arbetsgivaren. Det valsar runt på nätet, ynglar av sig i bloggvärlden, ett varumärke som kostat mycket att bygga upp tappar i värde.

Och som morfar till tre flickebarn är jag naturligtvis helt för att arbetsgivarna skall kunna kolla dem som skall arbeta med de små änglarna.

Göran Skytte

 

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/porr-och-integritet-pa-arbetsplatser_2864397.svd