Vi kristna i Sverige är på många sätt privilegierade. Till exempel har vi två kristna dagstidningar. Men endast en bråkdel av de aktivt troende kristna tycks bry sig. I vart fall bryr de sig inte om att i någon större utsträckning prenumerera på dessa kristna tidningar.

Tidningen Dagen har 17400 prenumeranter, Världen idag 7800, sammanlagt 25200 (senaste officiella TS-siffror).

Bra. Men om de regelbundna gudstjänstfirarna i samtliga kristna samfund mangrant prenumererade på någon eller bägge, hur många prenumerationer skulle det då bli? Hundratusen? En kvarts miljon?
Vad beror det på att så få prenumererar – även bland de fromma? Är priset för högt? Jämfört med vad då? En årsprenumeration på Dagen kostar 1 779 kronor. Det motsvarar inköp av en kvällstidning var tredje dag. Eller en mycket liten kopp kaffe om dagen (hemma, inte ute på stan). En liten bit rulltårta, eller en tredjedels liter bensin per dag.

Är tidningskvaliteten låg? Svaret är: nej, tvärtom. Inte minst med tanke på kassans storlek har de två kristna dagstidningarna mycket hög kvalitet.

Är kristna tidningar tråkiga? Jo, för den som inte är det minsta intresserad av själva ämnet. Precis som Aftonbladets flashiga sportbilaga är urtrist för den som inte gillar sport, precis som Expressens flådiga nätsatsning på SPEL är helt ointressant för den som inte är intresserad av sådant som Bubble Witch och Pool King.

Men för den som är intresserad av kyrka och tro? Då finns det ingen dagstidningsläsning som är häftigare, roligare, mera spännande, mera intressant, och mera upphetsande (just det) än de kristna dagstidningarna.
Bara ett enda exempel. I förra veckan publicerade Dagen en egen undersökning: Tror kristna ledare att helvetet existerar, anser de att kristna ledare måste tro på helvetet?

Hyperintressant. Pingstledaren Pelle Hörnmark anser att synen på helvetet ”inte på något sätt är avgörande för frälsningen”. Frälsningsarmén är de som tror mest på helvetet. Och så fylls sidorna med resonemang om den så kallade ”dubbla utgången” – som är glödande het materia för en kristen.

Kan alla, även de som inte bekänner sig till Jesus, komma till himmelen? Eller är det bara vi, i vår kyrka, i vår församling, i vår del av vår församling? Och för resten, även i vår del av vår församling finns det en som snusar – inte kan väl en sådan komma till himmelen? I vart fall inte före mig?

Nu säger någon: ”Men jag läser Dagen på nätet”. Till dig säger jag: Bra. Särskilt om du är ekonomiskt nödlidande. Men i annat fall bör du prenumerera. För en tidning behöver pengar. Utan pengar dör den. Vill du bidra till att en kristen tidning dör?

Till dig som läser det här i prenumererad papperstidning säger jag: Ge bort en prenumeration i julklapp.

Och till er alla säger jag: Prenumerera – Jesus vill det!

 

http://www.dagen.se/kronikor/prenumerera-jesus-vill-det-1.134670