Recensioner


Recension ur tidskriften Bibeln nr 2, 2017
Svenska Bibelsällskapet

Journalistens djupdykning lyfter Bibeln

”I flera år sökte jag i olika kyrkor och olika församlingar, utan att finna fotfäste.” Så börjar Göran Skyttes senaste bok Förklaringsboken.

Förklaringsboken är ett förunderligt verk. Skyttes bakgrund som undersökande journalist märks på varje sida. Han låter oss ta del av processen att skriva en bok, och ibland känns det nästan som om man läser någons dagbok eftersom den är djupt personlig. Det här är hjärtefrågor som Skytte har jobbat länge med.

Som läsare dras man snabbt in i texten och får följa med på en resa genom Bibeln. Träffsäkra analyser blandas med en stor portion ödmjukhet vilket gör den avväpnande och inbjudande.

Känslan är att man sitter med Göran själv i vardagsrummet och med en kaffekopp i handen får vara en del av ett samtal. Han är aldrig ute efter att ifrågasätta texterna utan vill förstå dem, och det finns en tydlig längtan efter att få dyka ner djupare i texternas betydelse.

Nya tankegångar

Jag uppskattar när en bok kan få mig att tänka i nya banor och se saker som tidigare har varit dolda för mig. Några saker som imponerar speciellt på mig i den här boken är dels när författaren ger oss en inblick i Johannas liv (en lärjunge till Jesus, och jo, hon finns i din bibel) och dels hans utläggningar kring vikten av tonfall. När vi läser Jesus ord, ser vi då framför oss att han säger det med ett hårt eller mjukt tonfall? Det gör i slutändan att orden ser väldigt olika ut och kan vara en viktig övning för oss.

Stilen som Skytte har känns uppfriskande, och det är som om jag får en välbehövlig vitamininjektion. Inte bara uppmuntras vi att våga ställa frågor om det som känns svårt utan – ännu viktigare – vi läsare uppmuntras att prata med varandra om de frågor vi bär på.

Magnus Wingård

Läsare tycker


”Det är en genial bok du skrivit. Och vacker.”
Peter Halldorf

”Den är verkligen lättläst – och läsvärd: en inte alldeles vanlig kombination.”
Erik Aurelius, biskop e.m

”Jag älskar den här boken, materialet, sidorna, det som står på sidorna. Allt!”
Sonja Rosbäck, pingstkyrkan i Vasa, Finland

”Måste bara tacka för en helt fantastisk bok, Förklaringsboken, som jag precis nu läst ut. Men det räcker inte, jag ska börja om från början. Du har sått ett frö i mig som jag hoppas ska leda till bättre bibelläsning. Jag pratar överallt där jag kan om boken, på bibblan, i min kyrka och annars.”
Kristina Lundgren, Halmstad

Frågvist och nyfiket om Bibelns svåra ställen

De skriver båda om Bibelns svåra ställen. Författarna Göran Skytte och Leif Carlsson har dock valt två helt olika vinklar och sätt att ta sig an ämnet. Det ena är lärarens och det andra är journalistens. Båda författarna vill uppmuntra sina läsare att läsa Bibeln mer.

Läs hela artikeln här. http://www.dagen.se/kultur/fragvist-och-nyfiket-om-bibelns-svara-stallen-1.910694

Skytte tar sig an svåra ställen i Bibeln

Sen Göran Skytte vände tillbaka till den kristna tro han en gång lämnade har han skrivit ett flertal uppskattade böcker där ”Omvänd” (2008) och ”Ett år med Jesus – predikningar och samtal” (2006) i mitt tycke är de mest läsvärda. I sin senaste bok blir han åter den grävande journalist som han gjorde sig känd för och som tilldelades stora journalistpriset 1984 för den så kallade ”Raineraffärren”.

Läs hela artikeln härhttp://www.dagen.se/kultur/skytte-tar-sig-an-svara-stallen-i-bibeln-1.797507

”Njuter redan av läsningen som är mycket uppbyggande och upplysande!”
John-Marko Berisha

”Det är just denna bok jag sökt för att gå vidare i mina bibelstudier. Denna bok ger för mig en extra dimension.”
BG Svensson, Lund

LITTERATURMAGAZINETS RECENSION AV FÖRKLARINGSBOKEN, GÖRAN SKYTTE

Utmaningar i evangelierna

Göran Skytte, journalist och författare, kom tillbaka till sin kristna tro i mogen ålder. Han har redan skrivit flera böcker i ämnet, nu senast ”Förklaringsboken”. I den utgår han från sin egen bibelläsning och ställen som han markerat som svåra. Det blir en levande framställning som återger delar av samtal med präster och teologer.

Läs hela artikeln här. http://www.litteraturmagazinet.se/goran-skytte/forklaringsboken/recension/anne-charlotte-ostman

FÖRKLARINGSBOKEN – svåra ställen i Bibeln

Göran Skytte tar i sin nya bok sig an en mängd frågor kring den kristna tron, saker som han själv har grubblat över, och presenterar möjliga svar. Han ställer sina frågor till präster och biskopar, till Bibeln, till andra böcker, till goda vänner, till kyrkohistorien. Återkommande refererar han Bo Giertz och Wilfrid Stinissen.

Läs hela artikeln härhttp://www.pingst.se/om-pingst/tidningen-pingst/artikel/forklaringsboken-svara-stallen-i-bibeln/

”Göran! Nu har du skrivit ännu en helt fantastiskt intressant bok. Jag tänkte spara boken till jul men det gick inte.”
Per Kreutz, Utbildningsledare, Hässleholm

”Tack för din nya bok. Svåra ställen i Bibeln blir nu lättare att ta till sig!”
Per L

Recension Sveriges Pastoraltidskrift nr 7, 2017

Förklaringsboken – svåra ställen i bibeln

För Göran Skytte var Bibeln en ny värld, när han blev omvänd. Men han insåg att Bibeln är nödvändig för en kristen. Alltså började han läsa och fastnade i Jesu släktregister i början av evangelium enligt Matteus. Den upplevelsen delar han med många nya bibelläsare. Men han stannade inte vid en frustration. Han sökte sig energiskt vidare. Han fick en vägledare via Bo Giertz kommentarserie till Nya testamentet, han läste Wilfrid Stinnisens utläggningar, han förde samtal med Bengt Holmberg, professor i Lund med nya ämnet Nya testamentets exegetik. Han läste och tänkte själv. Av detta sökande har nu blivit Förklaringsboken – svåra ställen i Bibeln.

Det har blivit en genomgång av just evangelium enligt Matteus med fokus på det svårbegripliga. Göran Skytte beskriver sig själv som en grävande journalist. Att han är journalist märks också på hans förmåga att skriva klargörande och medryckande. Han berättar hur han undrar inför t.ex. berättelsen om jungfru Marie bebådelse, men också hur den klarnar under hans arbete med kommentarer och han samtal med Bengt Holmberg.

Göran Skytte har fått ett rikt mått av trons gåva. Han ifrågasätter inte, men han vill förstå. Under arbetets gång klarnar det för honom att släktregistret för Jesus har en djup innebörd. Där finns inte så få namn, som är förknippade med tragisk vilsegång, andra är helt olämpliga i sammanhanget. Men just i denna släkt av förvirring och vilsenhet går Guds Son in, när han blir människa. Därmed lyfts hela släkten upp till att bli en del av Guds stora plan, den gamla skadade skapelsens förvandling till att bli en ny, frisk värld.

På ett liknande sätt blir det när Göran Skytte söker lära känna jungfru Maria genom Bibelns berättelser. För den modernistiska förståelsen är hon ett problem. Hon lyder ju Gud och går in i hans plan. Hon ställer sig under Gud. Men Göran Skytte upptäcker i detta hennes djärvhet, självständighet och mod.

Förklaringsboken rycker med läsaren i författarens entusiasm, frågvishet och vilja att förstå. Och grunden i allt detta är en visshet om att Bibeln är den viktigaste bok vi kan öppna.

Christian Braw

torsdag 27 oktober 2016

Jag fattar ingenting, eller…

Jag har läst två intressanta böcker som båda handlar om omöjliga bibelställen. Hur ska man få vissa saker att gå ihop? Hur förklarar man att Jona levde i en fisks buk i tre dygn? Varför ville Gud döda Mose? Var Jesu lärjungar kristna? Varför distanserar sig Jesus från sin familj? Det kan uppstå många frågor då man läser den heliga Skrift. Kan man få svar på frågorna och hur förklarar teologer och de som är kunniga i Bibeln de svåra ställena i Bibeln?

Läs hela artikeln här. http://litteraturskafferiet.blogspot.se/2016/10/jag-fattar-ingenting-eller.html