Jag ska använda den här kolumnen för att berätta om Qudsia, eller Banu, som är hennes smeknamn. Sedan en tid tillbaka kommer hon fyra timmar i veckan och städar i mitt hem. Hon är anställd i ett av de hemtjänstbolag som uppstått tack vare Rut-avdraget.

Hon är 29 år. Född och uppvuxen i Punjab, Pakistan. Har alltid haft en längtan efter att studera. Läste klar en bachelor’s degree i barnpsykologi. Hennes föräldrar bestämde att hon skulle gifta sig med en pakistansk man, född och bosatt i Danmark. Trots att maken har bott i Danmark hela sitt liv fick hans hustru inte stanna i landet. De bestämde sig då för att flytta till Sverige. De bor nu i Malmö. Maken jobbar på Kastrup, och tågpendlar varje dag över bron till vårt grannland, som idag inte alls präglas av något ”gemyt”.

Qudsia, eller Banu som jag säger, önskade ”mest av allt” att få ett arbete. Helst av allt som receptionist på ett hotell. Men först måste hon lära sig svenska. Under de sex år hon bott i Sverige har hon förkovrat sig och läser nu svenska på gymnasienivå. Därtill läser hon matematik på komvux.

Hon har två barn, 4 och 2 år. Hennes fyraårige son talar svenska, urdu och danska. ”Han är mycket duktig”. Hennes make hade två jobb för att försörja familjen. ”Det blev mycket svårt. Han var alltid mycket trött. Jag ville hjälpa honom, men fick inte något arbete.”

Då kom den här möjligheten. Som hon säger, lite fint: ”städtjänst”. Det är därför hon är i mitt hem, det är därför jag har fått möjligheten att lära känna henne, tala med henne.

Vad betyder det här arbetet för henne?

”Mycket. Min man hade alltid stress. Nu kan han vila sig lite. Då blir allt bättre. Familjen mår bättre när ekonomin blir bättre. Och så är det en bra möjlighet för mig att lära känna Sverige, och komma in på arbetsmarknaden.”

Hur tänker du dig din framtid?

”Nu drömmer jag om att undervisa i engelska. Jag pluggade engelska fjorton år i Pakistan. Mina möjligheter ökar om jag både talar urdu, engelska och svenska. Dessutom vill jag plugga danska.”

Varför? ”För att bättre förstå min man. Han talar ju danska, bara lite urdu. Och så tycker jag om att studera. Jag vill studera allt.”

Vill du återvända till Pakistan?

”Nej. Jag tänker på mina barn. Här i Sverige har de möjlighet att få utbildning. Ett bra liv. Och jag också.”

Hon ler och skrattar medan hon berättar. Det glittrar ofta till i hennes ögon.

Detta har blivit möjligt tack vare Rut. Utan Rut hade det fortsatt som på den gamla dåliga sosse-tiden: bidrag, utanförskap.

Skönt att få hjälp hemma. Skönt att kunna bidra med att ge ett arbete. Rut är bra för alla.

PS. Det kostar inte samhället ett öre, tvärtom. Hjälp i hemmet är en förutsättning för att kunna arbeta så som jag gör, det vill säga alltid. Det bidrar också till att jag och mitt företag kan betala mer skatt än vad som annars vore möjligt. Att anlita städhjälp är således en god sak för oss som gärna vill vara radikala samhällsförbättrare. Som vi sade på 1960-talet: ”Tjäna folket”.

Göran Skytte

 

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/rut-och-hemtjanst-ar-bra-for-alla_6359826.svd