Den 7/9 dök ett, som det skulle visa sig, både intressant och egendomligt dokument upp på DN Debatt. En mycket lång rad notabiliteter ur den socialdemokratiska aristokratin lät där meddela: ”Vi tar strid för vår partiordförande”, alltså Mona Sahlin.

Dokumentet är undertecknat av 23 före detta toppnamn inom socialdemokratin, många före detta regeringsledamöter, några bara ”före detta”. Vem – till exempel – utanför den innersta partikretsen minns namnet Bertil Jonsson?

Redan vid första anblicken ser man att något inte stämmer. Texten hålls i ett gällt tonläge, som vore den skriven av en upphetsad SSU:are. ”Nu slängs svårt sjuka människor … ut.” Låter inte riktigt som en genuin text av Ingvar Carlsson, Jan Eliasson, Erik Åsbrink med flera.

Och visst. Det visade sig snabbt att artikeln var författad av hejdukar i Mona Sahlins egen partistab. Som sedan ringt runt och raggat namn.

Och även den långa listan med undertecknarnas namn visar sig vara hyperintressant.

Man ser genast att vissa namn som borde vara självklara saknas, till exempel Kjell Olof Feldt och Björn Rosengren. Det vill säga de som några dagar tidigare andats mild kritik om partiets valrörelse.

Men det är också iögonfallande att Göran Persson undertecknat – han som nyligen mästrade Mona Sahlin och hela partiet med orden ”de får skärpa sig och jobba hårdare”.

Man kan vidare konstatera att medelåldern bland undertecknarna för Mona Sahlin är väldigt hög. Och att det är en påfallande övervikt för ”vita män”, som det brukar heta.

Aldrig tidigare har en socialdemokratisk ledare på detta sätt tvingats nedlåta sig att öppet vända sig till sina Alte Kameraden (tyska för Gamla Kompisar) för att få stöd.

Det är faktiskt en bild av förnedring och förvirring.

På det personliga planet kan man känna empati med en partiledare som av de egna uppenbart inte anses kunna klara sig på egen hand, på egna meriter.

Dagens Industri beskriver aktionen med följande rubrik: ”Freivalds & Co skall rädda Sahlin”. Hur kul är det? För Sahlin? Egentligen?

Tänk om något liknande hade inträffat i Moderaterna. Om partisekreteraren fått för sig att backa upp Reinfeldt på liknande sätt? En artikel med budskapet ”Vi tar strid för vår partiordförande Fredrik” undertecknad av Bo Lundgren, Ulf Adelsohn och ett antal andra gamla tiotaggare.

Hur spännande, nytt, fräscht, är det för Mona Sahlin att behöva stöd från till exempel Bosse Ringholm, Bertil Jonsson, Sven Hulterstöm?

Någon som kommer ihåg dem – och som då frustar av entusiasm?

Och när blev Laila Freivalds ett vallokomotiv, en trovärdig apostel för de små i samhället?

Sanningen är att det här dokumentet är generande för Mona Sahlin. Den som kom med idén har gjort Mona Sahlin en otjänst. Det är nästan så att man börjar tycka synd om henne.

Göran Skytte

 

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sahlin-soker-stod-hos-alte-kameraden_5302177.svd