Sveriges Television använder tittarnas licenspengar för att finansiera en till synes ändlös reklamkampanj med innebörden att SVT är friare och bättre än alla andra tv-kanaler. Jag utesluter inte att det kan vara sant. Men samtidigt vill jag stillsamt påpeka att utbudet i SVT numera inte sällan påminner om en journalistisk härdsmälta.

Ett enda exempel: flaggskeppet Rapport, förra söndagen, den 18/11. Denna dag handlar samtliga medier i hela den fria världen om att en ny flodvåg dödat tusentals människor och gjort miljontals hemlösa i Bangladesh. Men i svenska Rapport är detta en nullitet. Viktigare denna dag är att rappor-tera om en sjuk hundvalp, och att som vanligt håna Fredrik Reinfeldt.

Det låter som en ond dröm. Men det är svensk medieverklighet. Låt oss titta närmare på just detta exempel.

Den 18/11 strömmar rapporterna in hela dagen: tusentals döda och miljontals hemlösa i ny tsunami i Bangladesh. Kl 19.30 startar Rapport och presenterar innehållet i kvällens program: Facket rasar mot Maranata. Hundsmugglare allt brutalare. ”Regeringen spelar som ett knattelag, säger statsvetare.” Inte ett ord om katastrofen i Bangladesh.

Vart och ett av de ämnen som sedan behandlas har inslag av politisk hårdvinkling alternativt rena tönterier, eller en kombination, det vill säga hårdvinklat politiskt tönt.

Huvudnyhet: en man från Litauen har under sex år städat fyra timmar i veckan hos Maranata. Som ersättning har han och hans familj med hustru och två barn fått bo gratis på Maranatas hotell. De har fått kläder, mat, husrum, resor, samt 500 kr i månaden i fickpengar. Detta ska nu göras till stor skandal. En representant för facket vid namn Per Persson uttalar sig med orden: ”oerhört för djävligt.”

Nytt ämne: regeringens ”taktik” att stimulera övergång till bostadsrätt ser ut att lyckas. Allt fler i Stockholms förorter vill ombilda hyresrätt till bostadsrätt. Någon framträder och säger – naturligtvis oemotsagd – att detta bara är ett sätt för regeringen att vältra över kostnaderna för renoveringar på de boende.

Därefter nyheter i korthet. Bangladesh. Studioreportern läser att mellan 5000 och 10000 har dödats. Inte en bild, inte en kommentar. Inslaget tar 17 sekunder. Råkar man blinka missar man katastrofen i Bangladesh.

Därefter kvällens längsta inslag: Allt fler sjuka hundar smugglas in i landet. Rapport har träffat en av dem ”som drabbats”. Lång känslosam intervju med kvinna som köpt en sjuk valp. Experter uttalar sig. Två minuter och 43 sekunder.

Till slut kvällens clou. Nu ska som utlovat ”en statsvetare” uttala sig om regeringens opinionssiffror. Man väntar sig kanske professor Bo Rothstein, eller någon annan med tyngd. Istället, man gnuggar ögonen: Stig-Björn Ljunggren. Trevlig prick, men vad mer?

Hans affärsidé är att vara socialdemokratisk samhällsdebattör som kan uttala sig snabbt och klatschigt om vad som helst. Nu har man valt denne professionelle mediesosse att kommentera opinionsläget för regeringen. Och Stig-Björn klämmer ur sig följande analys: ”Reinfeldt spelar i gärdsgårdsserien.”

That’s it.

Som journalist mår jag illa. Som medborgare blir jag förfärad. Som licensbetalare förbannad.

Göran Skytte

 

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/skytte-nyheter-i-tv-som-en-ond-drom_625447.svd