Någon som fått för sig att stollerierna i Miljöpartiet upphört i och med att man inlett samarbete med de aningen mera verklighetsnära socialdemokraterna om att bilda regering? Ta en titt på hemsidan för Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund. Då inser man: under den medelålders partitoppen frodas stollerierna bland de unga, de som ska ta över efter språkrören Wetterstrand och Eriksson. Jag uppmärksammade dem för första gången helt nyligen. Den första april röstade riksdagen igenom en könsneutral äktenskapsbalk. Bara några minuter senare kom en pressrelease från Grön Ungdom. De ville ha mer. Nu. Omedelbart.

Vad då? Svar: ”Vi vill så snart som möjligt gå steget längre, och införa en köns- och antalsneutral samlevnadsbalk … En ny lagstiftning där alla samlevnadsformer värderas likvärdigt. Juridiskt och ekonomiskt skydd ska inte vara avhängigt en romantisk, sexuell tvåsamhet.” ”Antalsneutral” var ordet. Mina tankar går till nyligen avlidne, S-märkte journalisten Anders Isaksson, som om den politiska kravapparaten myntade uyttrycket ”alltid mer, aldrig nog”. Och när man bläddrar på hemsidan kommer det verkligen mer. Några exempel:

Den 12 mars kräver man med kraft att Patent- och -registreringsverkets förtryck måste upphöra – alltså förtrycket att pojkar ska heta som pojkar och flickor som flickor. Lasse får inte heta Ulla. Greta får inte heta Hans. ”I Sverige i dag får personer alltså inte välja vad de ska heta. Ur ett transperspektiv är det oerhört viktigt att namnlagen ändras.” När Kristdemokraterna presenterar ett förslag att ge en bonus på 10 000 kronor för varje nyfödd baby går Grön Ungdom i taket och lägger ut följande på sin hemsida: ”Omförpackat abortmotstånd.”

”Avlingspremie.” ”Unket abortmotstånd i ny förpackning.” Naturligtvis är de mot kärnkraften. Men motiveringen är lite queer. ”Kärnkraften är en patriarkal produkt.” De anser det ställt utom allt tvivel att kärnkraften kan avvecklas. ”I alla fall så länge vi håller oss borta från patriarkala peniskomplex” (3/3). Apropå queer. Grön Ungdoms Riksårsmöte samlades i februari för att besluta bland annat om politiska prioriteringar. Första punkt: ”Grön Ungdom vill att De Gröna -driver en mer tydlig queerfeministisk politik.” Så här rullar det på, vecka efter vecka. Och här kommer avslutningsvis en godbit. ”Det är gröna som kommit på gjutna koncept -såsom medborgarlön och friår. Trots detta har röda partier såsom Vänsterpartiet och Socialdemokraterna lyckats lägga beslag på de helgdagar då vi slipper lönearbetes slaveri och döpt dessa till ”Röda” dagar. Dessa dagar borde givetvis kallas för ’Gröna’ dagar.”

Det KAN vara ett självironiskt aprilskämt, eftersom det är publicerat den första april. Men säker kan man inte vara. I Stollarnas Paradis är allt möjligt. Lite allvarligt är det nog om man betänker att detta är den kommande generationen som ska leda Miljöpartiet De Gröna. Som kan vara med och bilda regering vid nästa eller nästnästa val. Om olyckan är framme.

Göran Skytte

 

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/stollerierna-frodas-bland-unga-grona_2797011.svd