Toleransen skall vara politisk korrekt, enbart gälla vissa, inte andra, absolut inte troende kristna.

 

Utnämningen av kristna m-politikern Elisabeth Svantesson till ny arbetsmarknadsminister utlöste direkt en häftig attack främst i Aftonbladet men också delvis i Expressen. Orsak: Svantesson var tidigare med i Livets ord, har arbetat för Ja till livet, är nu medlem i trosrörelsen Kristet Centrum i Örebro.

Aftonbladets rubrik var 12 spalter och 2 helsidor lång: ”EXAKT SOM LIVETS ORD”. En före detta medlem i Livets Ord, avhoppad på 90-talet, släpptes fram för att säga att de har en mycket inskränkt världsbild. En kvinnlig ledamot i Ung Liberal intervjuas under rubriken ”SKRÄMMANDE MÄNNISKOSYN”. Krönikören Lena Melin spär på med orden ”religiös extremism” (AB 18/9).

Expressens erfarne politiska kommentator K-G Bergström avslöjar: först blev han förtjust i valet av Svantesson. Hon har uppträtt med tyngd, är kvalificerad akademiker.” Ett lysande val, tyckte jag. Tills jag fick veta hennes bakgrund” (Exp 18/9).

När Bergström fick veta att hon varit medlem i Livets Ord sopades hennes kvaliteter bort. Hon var inte längre ett lysande val. Det finns ju folk, skriver Bergström, som anser att Livets Ord är en ”intolerant, toppstyrd sekt”. Bergström fortsätter: ”På goda grunder tycker jag och har svårt att förstå hur en till synes sansad och rationell ekonomie licentiat har kunnat ansluta sig”.

Från att vara ett lysande val blir hon nu bara ”till synes” sansad. Orsak: Bergström har fått veta om hennes religiösa bakgrund. I en ”fanatisk religiös sekt”.

De här utfallen speglar inte alla media. Många, jag tror de flesta, rapporterade lugnt, sakligt. Flera har också reagerat. Svenska Dagbladet skrev igår (19.9) på ledarsidan om ”Ful häxjakt”. Malin Siwe, ateistisk ledarskribent på Expressen (ja, du läste rätt) skrev igår att ”här i Sverige är det öppet religiösa som får löpa gatlopp”.

På ett sätt kan denna ”häxjakt” medföra något gott. Vi får veta lite mer om tillståndet i vissa delar av svensk media-opinion. Bakom en fasad av tolerans finns ett förakt mot kristna. Toleransen skall vara politisk korrekt, enbart gälla vissa, inte andra, absolut inte troende kristna.

Svenska Dagbladets ledarsida talar om ”demonisering” (19/9). Javisst är det så. Hu, nu kommer det in en troende kristen i regeringen och hon kommer säkert att på ett listigt sätt börja jaga HBT-personer och försvåra aborter. Överdrivet? Inte alls. Så resonerar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, för att inte tala om en del på nätet.

Det är naturligtvis rätt att kritiskt granska varje utnämning av en minister. Men mycket av den kritik som hittills framkommit mot Svantesson är en häxbrygd av nonsens, gallimatias, fördomar, okunskap, illvilja, intolerans.

Jag upprepar: det kan vara bra att hetsen blir tydlig. För, som man säger: trollen spricker i dagsljus.

 

http://www.dagen.se/kronikor/g%C3%B6ran-skytte-trollen-spricker-i-dagsljus-1.105113