I veckan uppsökte jag ett möte på en gymnasieskola
i Malmö där SSU:s ordförande Anna Sjödin skulle framträda. Ni vet, hon med blåtiran.
Det är således ett valmöte för socialdemokraternas ungdomsförbund. Man kunde kanske strunta i saken. Det är inte toppen i Partiet. Inte A-laget. Men jag menar att det just därför är intressant.
Förr i tiden ledde posten som ordförande i SSU
rutinmässigt till landets högsta politiska karriärjobb: minst chefredaktör på partitidning, inte sällan minister i regeringen. Och fortfarande är sådana som Anna Sjödin framtiden i partiet.
Smaka på den. ”Anna Sjödin, känd från Crazy Horse, är framtiden i partiet.” Någon som känner att landets framtid är i goda och kompetenta händer?
Nå, vad säger hon? Tja, det låter mest som husse. Fast ännu mer. Ännu mer råskäll. Ännu mer gläfsande. Och även detta är intressant: ty det visar på
partiets färdriktning. Så som SSU:s ordförande låter i dag, så kommer partiet att låta i framtiden.

Exempel nr ett. En socialdemokratisk paradgren går ut på att sätta nya och harmlösa etiketter på farliga problem. S-politikerna omformar verkligheten, inte genom att omskapa den utan genom att omformulera den. Till exempel ”löser” de arbetslösheten genom att kalla arbetslösa för något annat. ”Arbetslös” blir ”i åtgärd”.
De senaste veckorna har regimen öppnat ny front
i detta ordkrig. Det började med att statsministern spände ögonen i Mats Knutson på tv och väste: ”Mats Knutson, du använder ordet bidrag. Det är en borgerlig värdering, Mats Knutson.”
Sedan dess är bidragen avskaffade. Ordet bidrag skall förvandlas till ett ickeord. Och socialdemokratins framtid i form av Anna Sjödin, nu utan blåtira, förklarar lydigt att sjukbidrag och arbetslöshetsbidrag inte är bidrag. ”De är ersättning.”
Och vi får ännu en aning av hur det framtida lyckoriket ser ut. Noll arbetslöshet eftersom alla är
”i åtgärd”. Noll bidrag eftersom alla är ”i ersättning”.

Exempel nr två. En tjej i publiken, Dragana Vuckovic, berättar om sin mamma. Hon driver en städfirma och har anställda. Och Dragana säger: ”Hon arbetar alltid och hon betalar jättemycket skatt. Och samtidigt finns det människor som går på bidrag, och de lever bättre än vår familj.”
Vad gör då Framtidens Socialdemokrat i form av Anna Sjödin? Tja, hon har ju redan avskaffat bidragen och ersatt dem med ersättning. Så nu gäller det att dra till med något annat. Och då säger hon ordagrant till Dragana:
”Jag tror inte det du säger är sant.”
Där har vi ytterligare ett led i sossarnas tankebygge: säger du något som inte hyllar oss, då ljuger du: ”Jag tror inte det du säger är sant.”
Allt detta – och jag har bara nämnt en droppe
i Atlanten – är exempel på en andlig och intellektuell tvångströja som socialdemokratin lägger över Sverige.
Det är en tvångströja som går ut på att fjättra tanken vid en socialdemokratisk världsbild, så att alla andra uppfattningar blir så att säga naturvidriga, onormala, konstiga. Varefter man med lätthet också kan framställa dem som farliga, hotfulla.
Är det verkligen så illa? Javisst. Lyssna till exempel på Persson när han i tv säger att Reinfeldts politik är ”grym”. Det är ord som man annars mest använder till exempel om torterare. Inte konstigt att en SSU-chef blir som hon blir.

Göran Skytte

 

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/tvangstroja-av-modell-s_353286.svd